Karkówka pieczona z marchewką i masłem ziołowym. Obiad nie tylko na lato

 

Mięso pieczone razem z warzywami, to pyszna propozycja na nizbyt czasochłonny obiad. Można go podać o każdej porze roku, zmieniając warzywa i dodatki. Soczysta karkówka z piekarnika smakuje najlepiej podana od razu na stół. Mięso jest aromatyczne i kruche. Jeżeli wykorzystasz dobrej jakości mięso, długie marynowanie nie będzie potrzebne, a obiad ,zrobi się sam’.
Karkówkę podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą z vinegretem.

 

4 półtoracentymetrowe plastry karkówki – u mnie ze świni rasy Puławska
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka sosu Worcestershire ( lub sosu sojowego)
2 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub gałązka świeżego)
1/2 szklanki wytrawnego wina – u mnie czerwone
100 g świeżej marchewki

 

masło ziołowe
200 g dobrej jakości miękkiego masła
2 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 łyżki posiekanego lubczyku
sól i pieprz do smaku

 

 

Plastry karkówki włóż do naczynia do zapiekania. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj masło.
Na wierzchu mięsa połóż rozmaryn i pokrojony na plasterki czosnek, skrop sosem Worcestershire lub sojowym.
Na dno naczynia wlej wino. Obłóż mięso obraną marchewką, pokrojoną na większe kawałki.
Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz przez godzinę, a potem zdejmij pokrywę, zwiększ temperaturę do 220 st. C i piecz jeszcze przez  15 minut, aż mięso się zrumieni i soki lekko odparują. Na każdy plaster połóż porcję ziołowego masła.
Podawaj z sezonowymi warzywami, sałatą lub ogórkami małosolnymi.

* Mięso można wcześniej – na dzień lub na kilka godzin, zamarynować w składnikach z przepisu – w soli, pieprzu, winie, oliwie, rozmarynie i czosnku.

Kiedy mięso się piecze, do kielicha blendera przełóż masło, dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Zmiksuj, zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki. Wykorzystuj do pieczonych mięs i ryb z grilla, grzanek i tostów.

Szybkie pikle ogórkowe na lato

 

Letnie dodatki z warzyw do obiadu, kolacji czy potraw z grilla nie muszą być skomplikowane i pracochłonne. U mnie sprawdzają się szybkie pikle, które robi się błyskawicznie i nie potrzeba dużo dodatków, aby cieszyły podniebienia domowników i gości.
Dzisiaj proponuję pikle z ogórków, które nam smakują najbardziej. Mało w nich octu, który jest tu jedynie dodatkiem i nie ma dużej ilości ostrych przypraw, bo jedzą je także dzieci. Jeżeli zechcesz zrobić je tylko w wersji dorosłej, dodaj więcej chili lub pieprzu.

1 kg świeżych ogórków
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
5 ząbków czosnku
50 ml oliwy lub oleju
50 ml octu
świeży koper
szczypta chili lub pieprzu

 

 

Ogórki umyj i osusz. Posiekaj koper i czosnek. Przekrój na pół i potem na cztery. W misce wymieszaj sól z cukrem, dodaj ogórki, koper i czosnek, wymieszaj. Wlej ocet i olej, wymieszaj. Przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc. W międzyczasie wymieszaj.
Podawaj do deski mięs, wędlin, serów, do kanapek, dań z grilla lub do obiadu.
Przechowuj do 2 dni ( potem nie będą jędrne) w lodówce.